İguana Nasıl Bir Hayvan?

İguana Nasıl Bir Hayvan? – Evlerde İguana besleme düşüncesinde olan kişiler İguana nasıl bir hayvan sorularını da araştırmaya devam etmektedir. İguana normal hayvanlardan farklı bir görüntüsü ile de bazı kişiler tarafından büyük bir ilgi ile karşılanırken bazı kesimler tarafından da soğuk bir canlı olarak karşılanır. Bu yüzden de bazı kesimler evlerde besleme kararı almadan önce nasıl bir hayvan olduklarını da araştırmak isterler.

Sevimli dostlarınızın kliniği Eskişehir Veteriner 7/24 yanınızda!

İguana Nasıl Bir Hayvan?

İguana sürüngen kategorisinde olan ve tropikal iklimlerde yaşamlarına devam eden bir kertenkele türü olarak öne çıkar. Ortalama olarak yaşam süreleri 19 ila 21 yıl arası arasında değişkenlik de göstermektedir. Uzun süreli yaşamlarına devam eden hayvanlar arasında yer almaktadır. Genel olarak ağaçlarda yaşamlarına devam ederler.

Her ne kadar İguana beslenme şekli insanlar tarafından etçil olarak biliniyor olsa bile bilinenlerin tam tersi olarak otçul olan hayvanlar arasında yer almaktadır. Boyları 1 ila 2 metre uzunlukları arasında değişkenlik gösteren hayvanlar dişilerine oranla erkeklerinde daha fazla saldırganlıklar gözlenir. Tehlike durumlarını yok etmek ve engellemek için de kuyruklarını adeta kırbaç şekli olarak kullanırlar.

İguana Türleri

İguana türleri genel olarak incelenecek olduğu zaman 3 farklı türde yer alması ile de dikkatleri çeker. Bu türler;

  1. İguana iguana (genç) (yeşil iguana)
  2. Amblyrhynchus cristatus (Galapagos deniz iguanası)
  3. Conolophus amblyrhynchus (Galapagos kara iguanası) olarak da ön planda yer alır.

İguana Özellikleri

İguana özellikleri genel olarak incelenecek olduğu zaman;

  1. İguana ömürleri ortalama olarak bakılacak olduğu zaman 19 ila 21 yıl arasında değişkenlik de gösterebilir.
  2. Kilo olarak 2,5 ila 3 kg arasında değişkenlik gösteren İguana boyları ile de 2 metreye kadar uzama gösterebilirler.
  3. Her ne kadar etçil kategorisinde incelenen bir hayvan olsa bile otobur hayanlar arasında yer alırlar. Hatta et ya da süt ürünleri tüketimleri sırasında metabolizmalarında bozulmalar gözlenebilecek olmasından ötürü ölümlerine kadar neden olan sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
  4. Genç olan İguana hayvanları kahverengi ile yeşil renkleri arasında daha lekeli olarak gözlenirken erişkin olan İguana türleri renklerinin daha düzgün olması dikkatleri çeker.
  5. Dişiler 3 ila 4 yaşlarında üreme çağına girebilirken erkek olan İguana türleri 3 ila 5 yaşlarında üreme evrelerine girebilirler.
  6. Çiftleşmelerin hemen ardından 65 gün geçmesi ile dişiler yumurtayı bırakırlar. Tek yumurtalama sırasında 10 ila 30 yumurta aralarında bırakabilen nadir hayvanlar arasında da yer almaktadır.
  7. Kuluçka süreleri türlerine göre 90 ila 120 güne kadar çıkabilen hayvanlar arasında yer alır.
  8. Sürüngen hayvanlar kategorisinde yer alırken bazı kişiler tarafından evlerde dahi rahatlık ile beslenebilmektedir.
  9. Evde bakım süreçlerinde akvaryumlarda beslenebilirken küçük olan akvaryumların yetersiz kalması ona uygun bir akvaryum alınması da gereklidir.