Eskişehir Melodim Veteriner Kliniği Melodim Veteriner İnsanlardan Hayvanlara Geçen Hastalıklar

İnsanlardan Hayvanlara Geçen Hastalıklar


İnsanlardan Hayvanlara Geçen Hastalıklar

İnsanlardan hayvanlara geçen hastalıklar bulunmaktadır. Özellikle şehir yaşamının oldukça hayatımıza girmiş olduğu bir gerçektir. Bu anlamda özellikle şehir yaşamı alışkanlıklarımızın yaşam biçimimizin değişmesine neden olmuştur. Örnek olarak verecek olursak önceden evlerimiz genellikle bahçesi olan evlerdi. Bu anlamda da çeşitli hayvanları bahçemizde besleyebilirdik. Ama günümüzde artan nüfus ile birlikte genellikle apartman daireleri ile yaşam başlamıştır. Geniş aile mantığından artık iyice uzaklaşılmış ve çekirdek aile mantığına girilmiştir.

Eskişehir Veteriner Kliniğiniz Olarak 7/24 Yanınızdayız!

Büyük şehirlerde bakıldığı zaman çekirdek aile çok yaygındır. Tek başına yaşayan insan da oldukça fazladır. Kişiler hem çok sevdikleri için hem de yalnızlık noktasında kendilerine arkadaşlık yapması için evcil hayvanlar beslemeye başlamışlardır. Evcil hayvanlar ev içerisinde direkt kişiler ile yakın teması olmaktadır. İnsanlardan hayvanlara geçen hayvanlardan da insanlara geçen oldukça hastalık bulunmaktadır. Bu nedenle hayvanların ve insanların aşılarının tam olması çok daha büyük önem arz etmektedir.

İnsanlardan Hayvanlara Geçen Hastalıklar
İnsanlardan Hayvanlara Geçen Hastalıklar

İnsanlardan Hayvanlara Hastalık Bulaşır Mı?

İnsanlardan hayvanlara hastalık bulaşır mı? Evet, hastalık bulaşır. Çünkü aynı ev içerisinde yakın temas durumunuz var ise zaten bulaşmama ihtimali bulunmamaktadır. Özellikle çok yaygın olarak bakabileceğimiz grip hastalığıdır. Grip hem çok bulaşıcı hem de bazen başka hastalıkları da tetiklemektedir. İnsanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar zooantroponoz adı ile bilinmektedir.

Özellikle daha çok hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar bilinse de insanlardan da hayvanlara hastalık geçmektedir.

Zooantroponoz Hastalık Nedir?

Zooantroponoz hastalığı nedir. Bu hastalık insandan hayvana geçen hastalıklar olarak bilinmektedir. İnsan genetiği ve hayvan genetiği birbirine oldukça benzemektedir. Bu anlamda da hastalıkları benzerlik göstermektedir. Bu hastalıklar bulaşıcı hastalıklar olduğu için de aşı yöntemi bulunmaktadır. Aşı kişileri ve hayvanları çeşitli hastalıklara karşı korumaktadır. Aşısı olan kişi ve hayvanların hastalığa yakalanma ihtimalleri daha düşük veya yakalansalar bile daha hafif atlatılma durumları bulunmaktadır.

Bilinen Zooantroponoz Hastalıkları Nelerdir?

Bilinen zooantroponoz hastalığı insanlardan hayvanlara geçen hastalıklardır. Bunların isimlerini incelemeniz için bir araya getirdik. Bilinen zooantroponoz hastalıklar şunlardır:

  • Leishmania Protozoa
  • Kedi tırmığı hastalığı
  • İnfluenza Gribi: Evet hayvanlardan geçtiği bilinse de insanlardan bu hastalık hayvanlara geçmektedir.
  • Kabakulak: Özellikle köpeklere geçmesi ile daha çok bilinmektedir.
  • Kuduz: Kuduz genellikle hayvanlardan geçtiği bilinmektedir. Ama bu hastalık hem zoonoz hem de zooantroponoz şeklinde görülmektedir. Kısacası hem insanlardan hayvanlara hem de hayvanlardan insanlara geçmektedir.
  • Rubella virüsü: Bu virüs de hem insanlardan hayvanlara hem de hayvanlardan insanlara geçmektedir. Halk içerisinde bilinen adı ise kızamıkçıktır.
  • Chlamydia Psittaci: Kuşlarda ve bazı memeli hayvanlarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalık da hem zoonoz hem de zooantroponoz şeklinde görünmektedir.
  • Tüberküloz
  • Covid-19:Covid-19 hastalığı tüm dünyada görünen salgın bir hastalıktır. Bu anlamda da çok ciddi bir bulaş riski söz konusudur. Hayvanlardan insanlara bu virüs geçmezken maalesef ki insanlardan hayvanlara bulaşmaktadır. Bu anlamda bu virüse yakalandığınız zaman hayvanlardan da uzak durmanız gerekmektedir.

İnsanlardan Hayvanlara Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları

İnsanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklardan hayvanlarınızı korumak istiyorsanız yapacağınız en önemli çalışma hem kendi hem de hayvanınızın tüm aşılarını yaptırmak olacaktır. Aşılama yöntemi hem bulaş riskini azaltmaktadır hem de hastalığın hafif seyretmesini sağlamaktadır.