Eskişehir Melodim Veteriner Kliniği Melodim Veteriner Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır?

Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır?


Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır

Köpekler nasıl kısırlaştırılır köpekler veteriner hekim eşliğinde hayvan hastanelerinde kısırlaştırılmaktadır. Köpek kısırlaştırılması sadece dişi köpekler olarak algılansa da sadece dişi köpekler kısırlaştırılmaktadır. Hem erkek hem de dişi köpekler de kısırlaştırılabilir. Erkek köpeklerde dişi köpeklerde uzman veteriner hekim gözetiminde kısırlaştırılmaktadır. Hem de aneztesi işlemi altında bu işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Eskişehir Veteriner Kliniğiniz Olarak 7/24 Yanınızdayız!

Erkek ve dişi köpeklerde farklı işlemler yapılarak kısırlaştırma işlemi yapmaktadır. Erkek köpeklerde yapılacak kısırlaştırma işleminin adı kastrasyon olarak geçmektedir. Burada köpeğe aneztesi verilerek testisleri alınmaktadır. Dişi köpek kısırlaştırma ismi ise sterilizasyon olarak bilinmektedir. Burada da dişi kedinin aneztesi verildikten sonra rahim ve yumurtalıklarının alınması işlemidir.

Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır
Köpekler Nasıl Kısırlaştırılır

Köpek Kaç Yaşındayken Kısırlaştırılır?

Köpek kaç yaşındayken kısırlaştırılır hayvan kısırlaştırmaları için yaş çok önemli faktörlerden bir tanesidir. Çünkü hayvanlar sadece belli yaş aralıklarında kısırlaştırılma imkanına sahiptir. Eğer ki evcil bir hayvanınız var ise kısırlaştırılması doğru zaman aralığında yapılmamalıdır. Köpekler de yaşın çok küçük olması da çok büyük olması da gerekmemektedir.

Köpek kısırlaştırmaları için en uygun aralık 7 ve 10 aylık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Köpek Kısırlaştırmanın Faydaları

Köpek kısırlaştırmanın faydalarını sizin için bir araya getirdik. Özellikle köpek kısırlaştırma işlemi uzman veteriner hekim gözetmenliğinde ve aneztesi işlemi ile yapılmaktadır. Köpek kısırlaştırma faydaları:

  • Kızgınlığa giren dişinin arkasında dolaşan erkek köpekler arasında yaşanan kavgaların önüne geçilmektedir. Bu kavgalar esnasında bazı köpeklerde yaralanma gibi durumlar da ortaya çıkmaktadır.
  • Dişi köpeklerin hormonsal olarak oluşan bu durumu anlayamadıkları için evden kaçmaları ve kavgaya karışarak yaralanmaları olabilmektedir.
  • Kısırlaştırılan köpeklerin bilimsel olarak bakıldığında yaşam sürelerinde bir artma olduğu görünmektedir.
  • Özellikle dişi köpeklerde kısırlaştırma işlemi yumurtalık ve rahmin alınması ile olmaktadır. Bu işlem sayesinde bu köpeklerin rahim ve yumurtalık kanserine karışması mümkün olmamaktadır.
  • Erkeklerde yapılan kısırlaştırma işlemi ile de testisler alınmaktadır. Bu da erkek köpekler için hastalıkların önüne geçmek anlamına gelecektir. Bu köpekler dede prostat kanseri ve testis kanseri oluşumunun önüne geçilmiş olunacaktır.
  • Kısırlaştırma işlemi ile birlikte en önemli başka bir durum istenmeyen plansız gebeliklerin de önüne geçmek olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle sokakta yaşayan hayvanlara da kısırlaştırma işlemi yapılmaktadır. Kısırlaştırma işlemi ile dişinin sık doğum yapmasının önüne geçerek risk altına girmesi önlenmeye çalışılmaktadır.

Köpek Kısırlaştırmanın Zararları

Köpek kısırlaştırmanın zararlarına bakacak olursak ise ne olursa olsun köpeklere verilen aneztesi sebebi ile köpek bir daha uyanamayabilir. Doğanın kanuna karşı gelerek kısırlaştırma işlemi yapmak onların aile olabilme hakkını elinden almaktadır. Ameliyat sürecinde herhangi bir komplikasyon gerçekleşme durumu ile de köpeğinin yaşamını kaybetmesi gibi durumlar ile de karşı karşıya kalınabilmektedir. Kısırlaştırma işlemi yapılmadan iyi bir doktor araştırması köpeğin sağlığı açısından oldukça önemli olacaktır.