Eskişehir Melodim Veteriner Kliniği Melodim Veteriner Muhabbet kuşu kuruma hastalığı

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı



Muhabbet kuşu Kuruma hastalığı Bilimsel adı ile megabakteriosis aslında bir mantar türüdür. Bu hastalığa en çok evcil kuşlarda rastlanmaktadır. Muhabbet kuşu kuruma hastalığı yaklaşık 30 yıl keşfedilmiş ve diğer bakterilerden büyük olması sebebiyle “mega” adını almıştır.

Muhabbet kuşundan insana hastalık bulaşır mı? Mantar insanlarda da olabilen bir rahatsızlıktır, bu sebeple hasta kuşa çıplak elle dokunmamak gibi önlemler kendimizi korumaya almak anlamına gelmektedir.

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı
Muhabbet kuşu kuruma hastalığı

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri

Bakımını üstlendiğimiz kuşumuzda her zamankinden farklı davranışlar gözlemliyorsak, kuşumuz kuruma hastalığına yakalanmış olabilir. İşte muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri,

  • Bu hastalıkta kuşlar beslenemezler. Yediklerini ağızlarında ezip tekrar dışarı tükürürler.
  • Beslenememeye bağlı olarak kuş hızla zayıflar. Belli bir yerden sonra da kilo alamadığını gözlemleriz. Hatta veteriner hekime kuşun kilo alamama şikayeti ile giden çok sayıda insan vardır.
  • Zayıflama ve tekrardan kilo alamama, bünyeyi daha zayıf hale getirir ve kuşumuz hastalıklara daha sık yakalanır.
  • Siyah ishal hastalığın ileri evrelerinde olduğunu gösteren belirtilerden biridir.
  • Son aşama ise ishal ve kanamaya bağlı olarak kendini gösteren anemidir.

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı teşhisi

Teşhis aşaması oldukça zordur, çünkü belirtiler geç fark edilmektedir. Ağız ve dışkı yoluyla salgı alınsa bile kültür yapılması son derece zordur. Bu sebeple teşhis genellikle kuş öldükten sonra otopsiden tespit edilebilmektedir.

Muhabbet kuşu besleyen kişilerin aktarımlarına göre dil renginin pembeden beyaza dönmesi, karnın şiş olması ve jilet göğüs görüntüsüne sahip olması, karın içinde bağırsakların yumak yumak gözükmesi göze çarpan belirtilerdendir.

Dışkı incelemelerinde de gözü aşina olanlar hariç kuruma hastalığının dışkı görüntüsünü anlamak oldukça zordur. Dışkı tespiti için mikroskop gibi profesyonel cihazlara ihtiyaç vardır.

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisi

Muhabbet kuşu tedavisi olan bir hastalık olmakla beraber, tedaviye geç kalınması ölümle sonuçlanabilmektedir.  Bu sebeple yukarıdaki belirtilerin  herhangi bir aşamasında hastalığı fark ettiğimiz zaman derhal bir kliniğe başvurmalıyız.

Kuşlarda kuruma hastalığı ilacı antifungal ilaçlar olarak bilinmektedir. İlaç tedavisi 1 ila 2 ay arasında sürebilmektedir. Hastalık klasik antibiyotiklere cevap vermemektedir. Aynı zamanda penisilin ve diğer grup antibakteriyellerin de etkisi olmamaktadır. Destekleyici tedaviler arasında,

  • Suluk ve yemliğin her gün tazelenmesi
  • Suya multivitamin ve C vitamini eklenmesi
  • Kuşun ılıman bir ortama yerleştirilmesi ve karantinaya alınması
  • Kafesin altının her gün değiştirilmesi
  • Suyu asidik hale getirmek amacıyla normal sirke, elma sirkesi veya greyfurt suyu damlatma
  • Probiyotik maya takviyesi kullanma vardır.

Kuruma hastalığı doğal tedavisi yoktur. Ancak doğal yollarla alacağımız önlemlerle hastalıktan korunabiliriz. Bu yollar kafes ve çevresinin temiz tutulması, suya belli aralıklarla sirke damlatılması, probiyotik kullanılmasıdır.