Ölümcül hayvan hastalıkları hayvanların yakalandıktan sonra ölümle sonuçlanan hastalıklardır. Evcil hayvanların yakalandığı zaman ölümle sonuçlanabilen hastalıkları sizin için bir araya getirdik. Ölümcül hayvan hastalıkları:
- Gençlik hastalığı: Viral bir hastalık olarak karşımıza çıkar. İsminin genç hastalığı olmasının sebebi 3-12 aylık hayvanlarda görünmesinden kaynaklanmaktadır. Nadiren de olsa yetişkinlerde de gözükebilir. Bu hastalığı yüksek ateş takip etmektedir. Gençlik hastalığının tedavi yöntemine bakacak olursak bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ilk yöntemidir. Antiviral ilaçlar kullanılmaktadır.
- Kanlı ishal: Bu ishale genellikle sebep olanlar parvovirüsler olarak bilinmektedir. Bu hastalığın sonuçlar arasında ölümde bulunmaktadır. Bağırsaklara inen bu virüs hayvanlarda halsizliğe yüksek ateşe ve huysuzluğa sebep olunmaktadır. Bir veteriner kliniği ile sıvı takviyesi yapılması tavsiye edilmektedir.
- Infectious Canine Hepatitis CAV-1(Bulaşıcı karaciğer hastalığı) Bulaşma hasta hayvanların idrarından bulaşmaktadır. Daha çok bu hastalık yavru hayvanlarda ölümcül sonuçlanmaktadır.
- Leishmaniasis: Bu hastalık daha çok parazitsel deri hastalığı olarak bilinmektedir.
- Uyuz: Doğada yaygın olarak bulunan ve kolay bulaşan parazitlerdir.
- Kuduz: Sıcakkanlı hayvanların merkezi sinir sistemini etkileyen Viral bir hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bulaşıcı bir hastalıktır. Ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Zoonoz Nedir?
Zoonoz hastalık nedir? Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok hayvandan bulaşmaktadır. Bu hayvanlar kümes hayvanları olabileceği gibi aynı zamanda da evcil hayvanlar olabilmektedir. İnsanlara bulaşan bu hastalıklar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bu hastalıkların önlenebilir olması çok büyük bir artıdır. Bu anlamda hayvan sağlık ve bakımlarının ihmal edilmeden yapılması gerekmektedir. Hayvanlar için belirlenmiş olan aşı takvimine uyulmalıdır. Özellikle en çok bilinen Zoonoz hastalıklar nelerdir:
- Brusella
- Kuduz
Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları
Bulaşıcı hayvan hastalıkları hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardır. Günümüzde şehirleşme yüksek oranda artış göstermiştir. Birçok hayvanın yaşam alanı neredeyse yok denecek kadar azdır. Özellikle şehirlerde daha çok çekirdek aile görünmektedir. Aileler de git gide küçülme ve tek yaşama görülebilmektedir. Bu noktada kişiler kendilerine yoldaş olsun diye evcil hayvan sahiplenebilmektedir. Şunu unutmamak gerekir hayvanlardan insanlara da insanlardan hayvanlara da çeşitli hastalıklar bulaşmaktadır. Aklınıza sadece hayvanlardan bulaşan hastalıklar gelmemelidir. Örnek olarak verecek olursak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü bulaşıcı bir hastalıktır. Hayvanlardan insanlara bulaşmayan bu hastalık insanlardan hayvanlara bulaşmaktadır. Evcil bir hayvan besleme noktasında karar verdiğiniz zaman düzenli periyotlarla veteriner hekime götürmek önemlidir. Hayvanların da bir aşı takvimi bulunmaktadır. Bu hayvanların sağlığı açısından da bu aşıları düzenli ve zamanında yaptırmak oldukça önemli ve kıymetlidir. Bu hayvanların belli hastalıklara yenik düşmemesi zamanında yapılan aşıları sayesinde olmaktadır. Hayvanlarınızda her zaman olan durumlardan daha farklı belirtiler ve bir haftayı geçkin olarak görünen belirtilerde en yakın veterinere başvuruda bulununuzhttp://wikipedia.com.