Hayvanlar Depresyona Girer Mi?


Hayvanlar Depresyona Girer Mi

Hayvanlar depresyona girer mi sorusu genel olarak evcil hayvanı olanlar ya da eve yeni bir evcil hayvan almak isteyen kişiler tarafından çok sık sorulmaktadır.

Evcil hayvanınız artık eskisi gibi davranmıyor mu? Köpeğiniz ya da kediniz her zaman çok severek yediği mamayı artık yememeye mi başladı ya da evcil hayvanınız artık sizinle oyun oynamak için yerinde kalkmamaya mı başladı? Muhtemelen bu tip davranışlar sergileyen evcil hayvanlarda depresyon başlamış olabilir. Hayvanlarda depresyon olur mu diye soracak olursanız, evet olur şeklinde bir cevap vereceğiz.

Eskişehir Veteriner Kliniğiniz Olarak 7/24 Yanınızdayız!

Zaten psikolojinin tanımına bakacak olursak insanların ve hayvanların davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Yani hayvanların da davranışları tıpkı insanlarda olduğu gibi psikolojide çok büyük bir önem taşır. Bu yazımızda depresyona giren hayvanlarla ilgili bir takım bilgilendirmeler yapacağız.

Hayvanlar Depresyona Girer Mi
Hayvanlar Depresyona Girer Mi

Hayvanlar Neden Depresyona Girer?

Hayvanlar neden depresyona girer? Bir hayvanın esaret altında kalması hayvanlarda depresyon nedenleri olarak en başta gelir. Hayvanın sahibi tarafından şiddete maruz kalması ya da hayvana kötü davranılması, sevilmemesi, yürüyüşe çıkartılmaması gibi pek çok sebep hayvanların depresyona girmesinde son derece büyük bir etkendir.

Hayvanların depresyona girmesindeki en büyük sebeplerden biri de hayvanın sık sık yer değiştirmesidir. Sahibinden ayrılan ya da sahibi ölen bir hayvanın depresyona girmesi kaçınılmaz bir sondur.

Köpeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde depresyon belirtileri nelerdir? Konusu ile ilgili olarak, köpeği her zamankinden farklı davranmaya başlayan pek çok köpek sahibi bir takım sorular sormaktadır. Aynı şekilde kedilerde depresyon belirtileri de benzer şekillerde gözlenir.

Evcil hayvanlar depresyona girdiği zaman genel olarak tuvalet eğitimini de uygulamaz. Evin farklı yerlerine dışkılarını bırakma eğilimi gösterebilir. Bunun yanı sıra saklanma ihtiyacı da duyabilirler.

Köpeğin depresyona girdiği nasıl anlaşılır? Diye soracak olursanız ilk belirti, köpeğin son derece keyifsiz görünmesi, her zamanki enerjisinden eser kalmamış olması olacaktır. Köpeklerin artık en sevdikleri mamaları bile yememesi, eğer ki fiziksel bir rahatsızlığı yoksa depresyon belirtisidir. Aynı zamanda depresyona girmiş bir köpek, endişeli davranışlar sergiler ve normalden fazla uyur. Saldırgan hareketlerde bulunmaya başlayan köpekler de depresyona girmiş olabilir.

Hayvanlarda Otizm Olur Mu?

Hayvanlarda otizm olur mu sorusuna veteriner hekimler evet cevabını vermektedir. Özellikle köpeklerde otizm görülür. Kuyruklarını kovalayan köpeklerde otizm olma ihtimali olduğunu söyleyen veteriner hekimler, pek çok hayvanda otizm benzeri davranışlar olduğunu belirtmektedir.

Hayvanlarda Depresyon Tedavisi

Hayvanlarda depresyon tedavisi nasıl yapılır diye soracak olursanız depresyona girmiş olan bir köpeğiniz varsa ilk yapmanız gereken şeylerden biri köpeği eğlenceli oyunlar oynamaya yönlendirmektir. Bir hayvan psikoloğu ile koordineli bir şekilde çalışarak bu durumu aşmaya çalışabilirsiniz. Köpeğin en sevdiği şeyleri yapmak ya da çeşitli egzersizler ve değişik aktiviteler yapmak depresyona giren köpeğe ne yapılır sorusuna yanıt olabilir. Köpeğinizde kalıcı hale gelmiş bir davranış bozukluğu var ise bunu mutlaka köpek terapisti ile paylaşmanız gerekli olacaktır.

Eğer ki köpeğinize ciddi anlamda büyük bir depresyon ya da bir psikolojik bozukluk teşhisi konulmuşsa veteriner hekimlerin verdiği reçeteli ilaçlar bu konuda etkili olacaktır. Köpeğe karşı davranışlarınızı değiştirmeniz ya da köpeğin bulunduğu ortamda bir takım değişiklikler yapmanız da faydalı olur.