Kedimin Yanağı Şişti


Kedimin Yanağı Şişti

Kedimin sağ yanağı şişti gibi durumlar her kedi sahibini doğal olarak endişelendirir. Bunun en büyük sebebi sık sık yaşanan bir durum olmamasıdır. Yanak şişliğinin arkasında yatan çok sayıda sebep vardır. Bu nedenle tedavi yöntemleri de değişebilir. Kedinizde bu durum gözlemleniyorsa kısa sürede veterinere gitmeniz tavsiye edilir.

Böylece muayene ve tanı ardından sebep anlaşılarak uygun tedavi hemen anlaşılabilir. Ardından veteriner hekimin belirttiği konulara da dikkat ederek kısa sürede dostunuzu bu durumdan kurtarmanız mümkündür.

Kedimin Yanağı Şişti Konusu Hakkında Eskişehir Nöbetçi Veteriner Kliniğimizle İletişime Geçebilirsiniz.

Kedilerin Yanağı Neden Şişer?

Kedimin sağ yanağı şiş diyenler bunun nedenlerini de bilmelidir. Zira buna göre önlemleri daha iyi almanız mümkündür. Detayları ile bunlar aşağıdan incelenebilir;

  1. Akneler: İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de sivilceler görülebilir. Bu iltihaplar, siyah noktalar, püsküller olarak belirtilir.
  2. Böcek ısırığı: Arı ya da farklı böceklerin ısırması, sokması kedilerin yanağının şişmesine sebep olabilir.
  3. Apse: Farklı sebeplerden dolayı oluşabilecek olan apseler de şişme ile sonuçlanabilir.
  4. Kas iltihabı: Parazitle, enfeksiyon, iç metabolizma bozukluğu bu durumlara neden olabilir.
  5. Hematom: Yaralanmalar, yüksekten düşme bu durumlara neden olabilir.
  6. Alerjik reaksiyonlar: Kedinin alerjen bir etkiye sahip olması yanak şişmesi ile sonuçlanabilir.

 Uzman veteriner hekime gittiğiniz zaman bunu öğrenmeniz mümkündür.

Kedi Yanak Şişliği Nasıl Tedavi Edilir?

Kedimin sağ yanağı şiş diye soranlar doğal olarak tedavi yöntemlerini de merak eder. Bunun yöntemleri her durumda farklılık gösterir. Bazı nedenler için tedaviler şu şekildedir;

  1. Akneler: Akne kaynaklı bir sivilce varsa jel, anti-bakteriyel ajanlar ve merhemler ile bu tedavi edilebilir.
  2. Böcek ısırığı: Eğer böcek ısırığı/sokması kaynaklı bir problem varsa anti-histaminik, soğuk kompres gibi uygulamalar yapılabilir.
  3. Apse: apse kaynaklı bir problem varsa enfeksiyon temizlenerek gerekli işlemler yapılabilir.
  4. Alerjik reaksiyon: Bu durumda alerjen durum saptanarak neyin sebep olduğu incelenir. Ardından bununla temasının önlenmesi ve anti-histaminik uygulanması yapılır.
  5. Hematom: Hematom varlığı tespit edildikten sonra yaralanma şiddetine göre tedavi uygulanır.

Bunların dışında kas iltihabında ise non asteroid anti inflamatuar ilaçlardan yararlanılır. Veteriner hekim bunlara ek olarak farklı metotlar da kullanabilir. Ayrıca kedi sahiplerine dikkat etmesi gerekenler de belirtilir. Kedimin sağ yanağı şiş diyenler konu hakkında endişelense de tedavisi mevcuttur.

Kedimin Yanağı Şişti
Kedimin Yanağı Şişti

Yanağı Şiş Kedilere Ne Yapılabilir?

Kedisi hastalanan kişiler doğal olarak endişelenir. Kedimin sağ yanağı şiş diyenler neler yapabileceğini sık sık sorar. Eğer kedinizde bu sorun varsa kısa sürede veterinere gitmeniz gerekir. Zira bunun kaynağı farklılık gösterebilir.

Tek başınıza bir tedavi uygulama yapmaya kalkarsanız yanlış işlem ile durumu kötüleştirmeniz muhtemeldir. Bu nedenle kedinizi de alarak veteriner hekime gidilmelidir. Böylece kısa sürede durumun neden kaynaklandığını öğrenebilir, tanı ardından tedaviye başlayabilirsiniz.